Συστημική οικογενειακή θεραπεία των ψυχώσεων – Βιβλίο

Με μεγάλη μας χαρά, σας παρουσιάζουμε τον πρώτο καρπό της νέας πρωτοβουλίας του ΚΕΣΜΕΘ. Μια σειρά από εκδόσεις, μεταφράσεις βιβλίων που μας ενέπνευσαν και μας εμπνέουν στη θεραπευτική και εκπαιδευτική δουλειά μας. Ξεκινάμε με τη μετάφραση του βιβλίου: “Συστημική οικογενειακή θεραπεία των ψυχώσεων” του Arnold Retzer.

Ευχαριστούμε θερμά την Άννα Εμμανουηλίδου, που αγκάλιασε την πρωτοβουλία μας και ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό στο επίπονο, αλλά και δημιουργικό έργο της απόδοσης του κειμένου στα Ελληνικά.Ευχαριστούμε τις εκδόσεις ΝΗΣΙΔΕΣ, για την επαγγελματική συνεργασία, αλλά και την τόσο επιμελή και όμορφη έκδοση του βιβλίου.Ευχαριστούμε όλους και όλες εσάς που συμμετέχετε με σταθερότητα και συνέχεια στην πορεία που κάνουμε όλοι μαζί.Αποτελούμε τελικά, όπως έλεγε και ο Gregory Bateson, ένα συνδεδεμένο όλον…

Με βαθιά εκτίμηση,

Σταύρος Γκουγκουσκίδης

Περίληψη βιβλίου

Το βιβλίο περιγράφει τις θεωρίες, τις φιλοσοφικές απαρχές και τις μεθόδους, καθώς και τη θεραπευτική πρακτική της συστημικής οικογενειακής θεραπείας ψυχώσεων σε ανθρώπους που έχουν λάβει τις διαγνώσεις σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη) και ψυχοσυναισθηματική ψύχωση. Στόχος του είναι να δημιουργήσει μια κατανόηση των ψυχώσεων από κοινωνική προοπτική, με τρόπο χρήσιμο για τη θεραπεία.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται θεωρίες, οι οποίες κάνουν πιο κατανοητή τη σύνδεση μεταξύ οικογενειακής αλληλεπίδρασης, ψυχωσικού βιώματος και ψυχωσικής συμπεριφοράς. Οι διάφορες μορφές ψυχώσεων περιγράφονται στο επίπεδο της συμπεριφοράς και του βιώματος με βάση ένα μοντέλο θεωρίας της επικοινωνίας. Οι μέθοδοι θεραπείας που προκύπτουν από αυτό το μοντέλο παρουσιάζονται αναλυτικά με πολυάριθμα παραδείγματα θεραπευτικών συνεδριών. Με αυτόν τον τρόπο το βιβλίο παρουσιάζει συστημικά τους συγκεκριμένους τρόπους παρέμβασης της συστημικής οικογενειακής θεραπείας σε περιπτώσεις ψυχώσεων και προσφέρει στον αναγνώστη μια συνολική εικόνα για τις δυνατότητες θεραπείας της θεωρούμενης σκληρότερης κλινικής εικόνας που δεν επιδέχεται θεραπεία: των ψυχώσεων.

Εκδόσεις Νησίδες

Πηγή εικόνας εξώφυλλο-οπισθόφυλλο βιβλίου: Νησίδες