Αρθρα

Εκπαίδευση στη Συστημική Θεραπεία Παιδιών

Το ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Συστημική Θεραπεία Παιδιών αποτελεί μια περιεκτική εκπαίδευση στις ιδιαιτερότητες της συστημικής θεραπείας με παιδιά και τις οικογένειές τους. Θα μας απασχολήσουν τόσο η συστημική δουλειά στο πλαίσιο της οικογένειας όσο και η συστημική ατομική θεραπεία με παιδιά.

Διά ζώσης και διαδικτυακή συμμετοχή.

Συστημική οικογενειακή θεραπεία των ψυχώσεων – Βιβλίο

Με μεγάλη μας χαρά, σας παρουσιάζουμε τον πρώτο καρπό της νέας πρωτοβουλίας του ΚΕΣΜΕΘ. Μια σειρά από εκδόσεις, μεταφράσεις βιβλίων που μας ενέπνευσαν και μας εμπνέουν στη θεραπευτική και εκπαιδευτική δουλειά μας. Ξεκινάμε με τη μετάφραση του βιβλίου: “Συστημική οικογενειακή θεραπεία των ψυχώσεων” του Arnold Retzer.

Εκπαίδευση στη Συστημική Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική, στη Θεσσαλονίκη

Τετραετές, ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης, πιστοποιημένο από την E.F.T.A. – European Family Therapy Association και την Ε.Ε.Ψ.Ε – Εθνική Εταιρεία Ψυχοθεραπείας Ελλάδος.

Έναρξη Προγράμματος: 16 Σεπτεμβρίου 2023.

Εκπαίδευση στη Συστημική Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική, στην Αθήνα.

Τετραετές, ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης, πιστοποιημένο από την E.F.T.A. – European Family Therapy Association και την Ε.Ε.Ψ.Ε – Εθνική Εταιρεία Ψυχοθεραπείας Ελλάδος.

Έναρξη Προγράμματος: 9 Σεπτεμβρίου 2023.

Υπηρεσία Συμβουλευτικής με συμβολικό κόστος

Οι συνεδρίες συμβουλευτικής παρέχονται στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στη Συστημική Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική και τις αναλαμβάνουν επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ειδικευόμενοι/ες ψυχοθεραπευτές/τριες υπό την εποπτεία του Σταύρου Γκουγκουσκίδη.

Στην υπηρεσία μπορούν να απευθυνθούν άτομα, ζευγάρια ή οικογένειες. Η υπηρεσία έχει συμβολικό κόστος (5 ευρώ/συνεδρία) και ο συνολικός αριθμός των συνεδριών μπορεί να φτάσει έως και τις 10 συναντήσεις. Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται είτε διά ζώσης είτε μέσω διαδικτύου (online).

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις ενδιαφέροντος μπορείτε να απευθυνθείτε στη Γραμματεία του Κε.Σ.Με.Θ. στη Θεσσαλονίκη ( 2310427642 ) και στην Αθήνα ( 2106455962 ) κατά τις ημέρες και τις ώρες λειτουργίας τους.

Σε όλη μου τη ζωή δεν έχω ακούσει ποτέ ούτε ένα ΜΠΡΑΒΟ!

του Σταύρου Γκουγκουσκίδη

Άνθρωποι με τους οποίους μιλάω στο γραφείο μου, μου περιγράφουν παιδικά χρόνια με τραγικές, κατά δήλωσή τους, αφηγήσεις. Περιγράφουν περιόδους ζωής που θυμούνται τον εαυτό τους να περιμένουν, να προσδοκούν, να προσπαθούν, να κοιτάνε στα μάτια ανθρώπους σημαντικούς γι αυτούς και να περιμένουν την επιβεβαίωση. Να περιμένουν ένα «μπράβο», μια αναγνώριση της προσπάθειας, μία ανταμοιβή για ό,τι έχουν καταφέρει.

“Πάρε αυτά τα σπασμένα φτερά”. Ντοκιμαντέρ για την αποθεραπεία από τη Σχιζοφρένεια χωρίς φάρμακα.

του Daniel Mackler

«Πάρε Αυτά τα Σπασμένα Φτερά», ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους από τον παραγωγό και πρώην ψυχοθεραπευτή Ντάνιελ Μάκλερ, το οποίο δείχνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να θεραπευτούν πλήρως από τη σχιζοφρένεια χωρίς ψυχοφάρμακα. Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη στο χώρο της ψυχικής υγείας και τις φαρμακευτικές βιομηχανίες αυτό δεν είναι δυνατόν. Το φιλμ εστιάζει στις ζωές δύο γυναικών –των ηρωίδων μου– που θεραπεύτηκαν από σχιζοφρένεια. Διερευνώνται οι ρίζες της σχιζοφρένειάς τους σε παιδικά τραύματα και περιγράφονται λεπτομέρειες από την πετυχημένη θεραπεία τους με χαρισματικούς ψυχοθεραπευτές. Η πρώτη γυναίκα είναι η Τζόαν Γκρήνμπεργκ (θεραπευμένη πλήρως πάνω από 50 χρόνια), συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Ποτέ δεν Σου Υποσχέθηκα έναν Κήπο με Τριαντάφυλλα». Η δεύτερη είναι η Κάθριν Πέννυ (θεραπευμένη πλήρως πάνω από 30 χρόνια), μια ψυχιατρική νοσηλεύτρια, που την ιστορία της θεραπείας της κατέγραψε ο θεραπευτής της, ο Δρ Ντάνιελ Ντόρμαν στο βιβλίο «Η Θεραπεία του Δάντη: Έξοδος από την Τρέλα». Οι αφηγήσεις τους συνυφαίνονται με συνεντεύξεις από γίγαντες στον τομέα της θεραπείας της σχιζοφρένειας, όπως από τον Δρ Πήτερ Μπρέγκιν (συγγραφέα του «Τοξική Ψυχιατρική»), τον Ρόμπερτ Γουίτακερ (δημοσιογράφο και συγγραφέα του «Τρελός στην Αμερική») και τον Δρ Μπέρτραμ Κάρον (συγγραφέα του «Ψυχοθεραπεία της Σχιζοφρένειας: Θεραπεία Επιλογής»). Επίσης στη διάρκεια της ταινίας παρουσιάζονται πάνω από 100 στιγμιότυπα από συνεντεύξεις αγνώστων στην Πλατεία Γουάσιγκτον της Νέας Υόρκης, οι οποίοι μοιράστηκαν τις απόψεις τους για τη σχιζοφρένεια. Η ταινία είναι πλήρως υποτιτλισμένη σε 19 γλώσσες.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: “Αποφάσισα να διαθέσω δωρεάν όλες τις ταινίες μου στο Youtube, γιατί θέλω να τις μοιραστώ με τον κόσμο. Μπορείτε ακόμα να αγοράσετε τις ταινίες σε DVD αν επιθυμείτε, αλλά δεν θέλω τα χρήματα να εμποδίσουν οποιονδήποτε να λάβει το μήνυμα των ταινιών. Για μια επανάσταση στη βιομηχανία της ψυχικής υγείας!” Daniel Mackler

ΠΗΓΗ: http://wildtruth.net/

 

“Δέσμιοι της ροπής στη θλίψη”. Όλο το βίντεο από την εκδήλωση στον Βόλο και την ομιλία του Σταύρου Γκουγκουσκίδη


Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών, σε συνεργασία με την κοινωφελή εταιρεία ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων «Πορεία Υγείας» και με τον Σύνδεσμο Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, διοργάνωσαν για δεύτερη συνεχή χρονιά σειρά συναντήσεων, υπό τον γενικό τίτλο «Διάλογοι Θεολογίας και Ψυχολογίας». Με αυτή την προσπάθεια η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών επιχειρεί να απευθυνθεί στο «πρόσωπο» που πάσχει στην καθημερινότητα και να απαντήσει στα ερωτήματά του με την συνδρομή της ψυχολογίας. Η 2η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6/4 στο Δημαρχείο του Βόλου και είχε τίτλο:«Δέσμιοι της ροπής στη θλίψη». Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Σταύρος Γκουγκουσκίδης, Κλινικός Ψυχολόγος (M.Sc.), Συστημικός Ψυχοθεραπευτής, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: “Ψυχολογικές προσεγγίσεις για την υπέρβαση της κατάθλιψης”. Δεύτερος ομιλητής ήταν ο π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (π.Λίβυος), εφημέριος Ι.Ναού Αγ. Ειρήνης Πύργου Ηρακλείου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: “Κατάθλιψη και χριστιανική ζωή”.

 

 

«…και το όνομα αυτού: Bullying! Ο Ατομικισμός και η κοινωνική κατασκευή της Βίας ως διαταραχή»

του Σταύρου Γκουγκουσκίδη

Μία πρόσφατη άνοιξη, στο πλαίσιο μίας συνεργασίας μου με ένα σχολείο, μου παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα: Ο Γιώργος (σ.σ.: το όνομα φυσικά δεν είναι αληθινό) , ετών 12, τρομοκρατούσε όλο το σχολείο. Όλο τον προηγούμενο χρόνο ο Γιώργος, μόνος του, αλλά και  ως αρχηγός μίας ομάδας παιδιών, εκφόβιζε τους πάντες: Στη διάρκεια των διαλειμμάτων στέκονταν έξω από τις τουαλέτες του σχολείου και είτε δεν άφηνε τα παιδιά να πάνε μέσα είτε, αν πήγαιναν, τα φώναζαν και τα κορόιδευαν. Στο δρόμο προς το σχολείο και από αυτό (το μεσημέρι) κορόιδευαν και χτυπούσαν τα παιδιά του σχολείου. Ακόμα και στη διάρκεια των μαθημάτων πετούσαν υπονοούμενα, απειλούσαν και έσπρωχναν άλλα παιδιά.

Η «διάγνωση» που μου δόθηκε από το σχολείο ήταν «συμπεριφορά bullying».

Το Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης (Burnout) ως Καταθλιπτική Αντίδραση.

του Σταύρου Γκουγκουσκίδη

Μία από τις συνθήκες που ευνοούν την εμφάνιση καταθλιπτικών αντιδράσεων είναι και αυτή στην οποία εμφανίζεται το ονομαζόμενο «Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης», ή Σύνδρομο Burn-Out.

Η έκφραση αυτή χρησιμοποιείται για να κατηγοριοποιήσει ή να ομαδοποιήσει συμπτώματα που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος σε εργασιακό περιβάλλον, των οποίων η κλινική εικόνα είναι καταθλιπτική, με κύριο στοιχείο της την ψυχική εξάντληση.

Η συνθήκη αυτή περιλαμβάνει τρία βασικά σημεία:

Αρέσει σε %d bloggers: